Er is wel degelijk een verschil tussen een handbak en automaat als het gaat om rijstijl. De ervaring met een handbak of automaat is zeer persoonlijk. De ene persoon vindt een handbak stoer, sportief en fijn rijden. De andere persoon vindt juist een automaat veel prettiger rijden. Het schakelt soepeler en u rijdt zeer relaxed. Tegenwoordig zijn de automaatbakken bovendien zo gebouwd dat u ook hiermee sportief kunt rijden. De schakeltijden zijn zeer snel. Het is zelfs zo dat de allernieuwste automaten 10 versnellingen vooruit en 3 versnellingen achteruit hebben. Dus de stempel dat een automaat voor ‘oudere personen’ is, gaat niet meer op. Ook voor de sportievelingen onder ons kan een automaat zeer geschikt zijn.

Wat is sportief rijden?

Sportief rijden is vaak lang doortrekken in de versnelling en pas laat schakelen naar de volgende versnelling. Dit kost uiteraard wel veel brandstof.

Wat is zuinig rijden?

Zuinig rijden doet u door gelijkmatig gas te geven en af remmen. Het komt erop neer dat u rustig moet rijden.

Wat is geforceerd rijden?

Tegenwoordig hoort u veel over zuinig rijden. Nu zijn er personen die zeer vroeg gaan schakelen om maar geen toeren in de motor te maken. Dit is niet altijd de juiste manier van zuinig rijden. De motor wordt hierdoor zwaar belast. Met te weinig toeren rijden is ook slecht voor de versnellingsbak. De belasting wordt erg hoog op de overbrengingen van de versnellingen. Met een hoger toerental heeft u meer smering en koeling in de versnellingsbak. Het kan dan ook voorkomen dat een versnellingsbak hierna gereviseerd moet worden, hoewel met goed onderhoud dit voorkomen kan worden.