Een compleet nieuwe versnellingsbak kost veel geld. In plaats van het onderdeel direct te vervangen, kunt u er ook voor kiezen om een auto-onderdeel een tweede leven te geven door het te laten reviseren of het te vervangen door een gereviseerd onderdeel. De versnellingsbak wordt uit elkaar gehaald en alle afzonderlijke delen worden grondig gereinigd. Roos Transmissies is gespecialiseerd in het reviseren van versnellingsbakken van vele typen en merken.

Het aantal kilometers dat een auto gereden heeft is zeer zeker van invloed op de kwaliteit van de versnellingsbak. Sommige onderdelen werken onder een hoge druk en zijn daarom onderhevig aan slijtage zoals lagerbussen, fricties, remband en kleppenhuis. Om te controleren of de koppeling van een versnellingsbak in orde is, zal tijdens een proefrit het koppelingspedaal mooi moeten aangrijpen, zoals dat heet. De koppeling mag niet slippen, trillen of een rammelend of gierend geluid maken.

Handbak

Bij een handbak moeten alle versnellingen soepel inschakelen -dus niet haken-. Tijdens stevig optrekken mag de koppeling niet slippen. Wanneer u denkt dat uw auto aan revisie toe is, let dan goed op of u bij een handbak afwijkende geluiden hoort zoals een gierend lager geluid. Ook geldt bij de handbak dat de versnellingsbak schoon en droog moet zijn. De auto mag dus geen olie lekken.

Roos Transmissies kan de kwaliteit van een automaatbak bij een occasion controleren door te bezien of de olie mooi rood van kleur is. De laatste modellen auto’s hebben geen peilstok meer en zodoende is de olie moeilijk te controleren op kleur en reuk. De automaat moet bovendien mooi inschakelen van vooruit naar achteruit en tijdens de proefrit mag de bak niet slippen, bonken of laat schakelen. Om te controleren of een automaatbak aan revisie toe is moet u erop letten dat er geen vreemde geluiden hoorbaar zijn. Verder kunnen diagnoselampjes op het dashboard branden wat aangeeft dat er iets mis is. Indien er olieplekken onder de auto liggen of oliedruppels aan de versnellingsbak hangen kunt u er zeker van uitgaan dat uw auto aan revisie toe is.